Forum - Volkswagen Passat - VW Passat B8 kopplar inte upp Bluetooth för ljud automatiskt

jonasm
Kör: Passat 8 GT 2.0 TDI Ort: Stockholm Medlem: 23 mars 2020
Tis 29 sep 2020 20:52 Svara med citat
Jag har en Passat B8 med Discover Pro-anläggning.
Sedan en tid tillbaka (jag har inte koll på hur länge, men det kan säkert vara ett år eller nåt sånt) så kopplar den inte upp blåtanden för musik automatiskt. Det har fungerat perfekt de första 2,5-ish åren.
Saken är den att den kopplar upp med blåtand men bara för telefoni, inte för ljudströmning.
Och man ser i displayen att A2DP/AVRCP inte är förbockat.
Jag kan då antingen gå in under kopplade enheter och välja min telefon och därefter välja "ljudströmningstjänsten" (telefonitjänsten är redan vald och grönmarkerad), eller så kan jag bara aktivera A2DP/AVRCP.
Gör jag kortare stopp så kan det fungera direkt efter, men vid längre avbrott är det tillbaka. (Ibland känns det som att en del av elektroniken är igång långt efter att man stängt av tändningen.)
Man får ju en känsla av att det är någon programvaruuppdatering som ställt till det, och jag vill minnas att det gjordes en när den var på service senast. Eller om det var i samband med ett olycksrelaterat besök.
Sen ska man ju inte glömma att telefonen så klart får ny programvara titt som tätt, men det känns ju som att Apple (jag kör iPhone) skulle märka ett sådant problem och rätta till. Och det faktum att det är ändring i bilen som löser det så torde problemet ligga på bilens sida.
Programvaruversion verkar vara O199 eller 0199. Maskinvaran H41 och artikelnumret 3GO035043K
Navigationsdatabasen har jag uppdaterat, men jag antar att det inte har något med hur BT beter sig?

Tacksam för tips! Framför allt är jag nyfiken på om fler sett detta beteende, och om det är något som upplevs ha "dykt upp", snarare än att ha varit ett problem hela tiden.
Mranderz
Kör: Tiguan GT 190 4M R-line Ort: Karlstad Medlem: 10 november 2015
Tis 29 sep 2020 21:32 Svara med citat
Att göra en helt ny ihopparning har du redan testat? Det innebär att du i menyn för bluetooth tar bort den kopplade mobilen. Därefter parar du ihop igen och var då uppmärksam på frågan som dyker upp i din mobil, acceptera alla delningar.
jonasm
Kör: Passat 8 GT 2.0 TDI Ort: Stockholm Medlem: 23 mars 2020
Tis 29 sep 2020 21:34 Svara med citat
Yes, det har jag dessvärre testat också. (På någon sida läste jag att man ska prova att stänga av både bil coh telefon helt (dvs starta om telefonen) efter raderingen (avparningen), och detta har jag inte testat än, dock.)
Mranderz
Kör: Tiguan GT 190 4M R-line Ort: Karlstad Medlem: 10 november 2015
Tis 29 sep 2020 21:40 Svara med citat
Återställning av enheten? (Håll in power knappen 10 sekunder)
jonasm
Kör: Passat 8 GT 2.0 TDI Ort: Stockholm Medlem: 23 mars 2020
Tis 29 sep 2020 21:42 Svara med citat
Känner inte till den varianten. Kör man den när systemet är igång alltså? Normalt kör man väl typ 3 sekunder för att stänga av? Är det skillnad mot att fabriksinställa, som man kan under Inställningar?
Mranderz
Kör: Tiguan GT 190 4M R-line Ort: Karlstad Medlem: 10 november 2015
Tis 29 sep 2020 21:47 Svara med citat
Bra fråga men en sådan reboot kan lösa många konstigheter. Alltid värt att prova. Systemet igång, håll intryckt tills systemet startar igen.
jonasm
Kör: Passat 8 GT 2.0 TDI Ort: Stockholm Medlem: 23 mars 2020
Tis 20 okt 2020 21:58 Svara med citat
Lite återkoppling: Det har fungerat lite av och till på sistone, vilket gjorde att jag aldrig tog steget att nollställa som du tipsade om. Men nu har jag kommit till skott med det. Noterar dock att det i alla fall inte är någon komplett nollställning av systemet då den fortfarande kommer ihåg blåtandsparningarna osv. Men jag ska testa och utvärdera ett tag nu. Och till sist testa att göra en total nollställning. Sen får det bli att felanmäla på nästa service tänker jag.
jonasm
Kör: Passat 8 GT 2.0 TDI Ort: Stockholm Medlem: 23 mars 2020
Tor 05 nov 2020 22:20 Svara med citat
Det här är ju lite pinsamt, men nu kanske jag fått en lösning på problemet, och tänkte att jag måste vara en "good citizen" och informera Smile
Ska in på service imorgon, och tog upp problemet i bokningen, och vi kom fram till att jag skulle prata med en kille på verkstaden om problemet innan vi bokar faktisk felsökning av detta och mitt WLAN-problem (som är mer verifierat och dokumenterat).
Så i förberedelserna kring detta började jag fundera några varv till och ville låna frugans telefon, eftersom jag misstänkte att det hade något att göra med när vi växlar från en till en annan (från tur till tur).
Hon var så klart ovetandes om mitt problem visade det sig, och när jag beskrev det så kom det fram att det kanske kunde vara sättet som hon stänger av sin ljudkoppling som låg bakom. Och nu har jag testat, och så verkar vara fallet.
Saken är den att hon börjat lyssna mycket på ljudböcker sedan något drygt år tillbaka (vilket sammanträffar någorlunda med när jag uppdaterade programvaran senast på verkstaden). Och hon gillar inte när hennes ljudböcker dras igång automatiskt när hon sätter sig i bilen. Så då har hon klurat ut att om hon kryssar ur nämnda A2DP/AVRCP så drar den inte igång ljudboken heller nästa gång hon sätter sig (såvida inte jag varit där och ändrat emellan alltså). Om hon däremot går in under kopplade enheter och stänger av bara audiostreamingen till hennes telefon (men behåller telefonkopplingen) så är detta aktiverat igen nästa gång hon sätter sig. (Lite kasst kan man tycka, att bilen inte kommer ihåg den inställning man hade sist.)
Så hon har hittat en någorlunda bra lösning för sig, som jag sabbar för henne när jag kör. Och jag har hittat lösningen för att jag ska få igång min ljudströmning, men sabbar då hennes läge.

Men mest sannolikt har vi hittat lösningen nu i alla fall! Och det förklarar varför inte andra verkar ha problemet Smile
WLAN-problemet däremot tror jag beror på att inte många andra ens använder den funktionen. Men vi får se vad verkstaden säger imorgon Wink