Forum - Andra Volkswagen-modeller - Tigguan 2013 - Byte av gasurladdningslampor

Tiggeling
Kör: Tiguan 1,4 TDI - 2013 LA1X Ort: Motala Medlem: 28 november 2020
Lör 28 nov 2020 17:17 Svara med citat
Hallå Tiguanägare. Idag har jag bytt xenonglödlampor på vår Tigge 2013 års modell. Enligt verkstadshandboken måste grill/frontparti demonteras. En helsikes massa jobb. Ja så är fallet - egentligen. Enda problemet är att en skruv som fäster plåtprofilen över ljusinsattsen i framkant inte går att demontera utan att först demontera grill/frontparti. Jag gjorde helt enkelt så att jag mätte in var skruven (torx) sitter innanför grillen. Borrade sedan ett 7 mm hål genom grillen (blir i den absolut översta delen strax under huvkanten. Blir väldigt diskret). Då kan man med en torxmejsel nå den förargligt placerade skruven. För att inte tappa ner skruven tar man en böjs spetstång och fångar upp den från mejseln genom det lite större hålet strax ovanför i plastskyddet.

Skruva bort de tre torxskruvarna som håller plastskyddet vid huvlåset så blir det lättare när ljusinsattserna ska plockas ut.

Nu är det lätt att få bort plåtprofilen över ljusinsattserna (totalt 5 st torxskruvar/sida). Skruva bort de två 10 mm bultarna som fäster insattsern i botten (främre genom det tidigare nämnd hålet i plastkyddet). Koppla ur kabelskon med alla kablar så går det sedan smidigt att lirka upp hela ljusinsattsen och få hela härligheten bekvämt på en arbetsbänk när lamporna ska bytas.

OBS VIKTIGT - Se till att tändningen är avslagen och tändningsnyckeln är BORTTAGEN ur tändningslåset. Vrid ljuskontakten till "ljus på" och tillbaka till "0". På så sätt eliminerar man att det står "restspänning" kvar i xenonsystemet) Inte kul att få en massa volt i sig. Verkstadshandboken säger också att man ska ha SKYDDSGLASÖGON och HANDSKAR på.

Lycka till
Stötfångaren
Kör: Golf 7 Ort: Stockholm Medlem: 14 oktober 2020
Sön 29 nov 2020 12:41 Svara med citat
Bra tänk! Tänk om konstruktörerna också hade tänk i hjärnan istället för att latkonstruera allt. Bilen ska byggas så att lampbyten enkelt klaras av. Annars är man ingen riktig konstruktör.