Forum - Golf 3 (92-99) - Hjälp! 96 Golf 3 OBDII-sammanslutningslfel (K-line)

xFobe
Golf 3 96 GTI 2.0 Ort: Nacka
Tor 10 dec 2020 13:52 Svara med citat
Hej!

Sedan mitt senaste inlägg gällande de lysande varningslamporna för Airbag och ABS har jag fått en mängd hjälp och lyckats söka vidare en del. Nu har jag kommit till nästa puckel och sitter fast. Istället för att försöka åtgärda ABS/Airbag vill jag istället först få kontakt med styrenheten.

Både ABS- och Airbag-lamporna lyser på min 1996 Mk.3 Golf GTI 2.0 (Mexico). Efter att varken Meckonomen, Werksta, min Biltema-felkodsläsare och en trevlig snubbes VCDS får kontakt till styrenheten började jag misstänka den ökända K-linen i OBDII-uttaget, och visst verkar det vara så!

Mätt spänningen på pin 16 mot jord pin 4, och där går 12V när tändningen är på – som det ska! Däremot är pin 7 (K-line) död, och som jag förstår ska den ligga under 9V men i alla fall ha spänning på cirka 3V. Således startar felkodsläsaren, men den får "fel sammanlänkning" och således ingen kontakt.

Verkar vara vanligt att K-line-sladden kortsluts mot något annat på Golf 3 och 4, framför allt om man har en eftermarknadsradio. Då säger alla forum "cut the K-line" (grå-vit sladd). Jag har dock standardradion, och den har aldrig bytts. Jag har kopplat ur radion och även kollat på sladdarna bakom klimatreglagen, och de ser friska ut. Är dock inte speciellt mekanisk sedan tidigare och kommer inte vidare nu. Kan inte gräva ut meter av sladd för att leta efter fel!!! Alla säkringar under ratten har kollats, förutom de "hemliga" som sitter ovanpå. Har inte haft tid att skruva ut lådan än.

Werksta (auktoriserad VW-verkstad) vill inte hjälpa till "för min skull", då det skulle bli dyrt utan garantier. Någon hobbymekaniker här i forumet som vet jag borde göra, eller som rent av kan hjälpa till? Bilen har körförbud tills dessa problem åtgärdas. Koppla ut lamporna är inte en lösning. Vill såklart också ha Airbag och ABS fungerande Jag finns i Stockholm!

Tack på förhand.